Keyboardles

Keyboardles

Voor wie?

Iedereen die muziek wil leren maken op een keyboard, en woonachtig is in de omgeving van Tilburg en Breda kan zich aanmelden als leerling. De lessen zijn geschikt voor kinderen en volwassenen, beginners en gevorderden.
Het leren noten lezen is een onderdeel van de lesmethode. Het is dus niet noodzakelijk dat u noten kunt lezen als u start met keyboardles.

Locatie

De lessen worden gegeven bij de leerling thuis. U dient daarom zelf te beschikken over een keyboard met grote, normale toetsen.

Lessen

De keyboardles duurt in principe 30 minuten en wordt wekelijks gegeven. In de schoolvakanties zijn alle leerlingen vrij.

Het plezier in het muziek maken, is bij de keyboardlessen het voornaamste. Toch wordt er tijdens de lessen ook hard gewerkt. Zo wordt er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan houding, harmonieleer, speeltechnieken en muziektheorie. Want om keyboardspelen leuk te blijven vinden, is een goede basis onmisbaar.
Hoewel een keyboard niet het instrument bij uitstek is om klassieke muziek op te spelen, is een goede (klassieke) basis wel raadzaam.

De insteek van de lessen is de auditieve pianomethode. Nieuwe stukken worden altijd eerst voorgespeeld. Daarna worden de beide partijen (linkerhand en rechterhand) rustig uitgelegd en gezamenlijk doorgespeeld. Hierdoor kan de leerling na afloop van iedere les met zelfvertrouwen en plezier het nieuwe stuk verder instuderen.

Het uitgangspunt van de lesmethode is dus niet: zoek maar eens uit hoe deze wirwar van noten klinkt. Maar wel: hoe ziet deze muziek er op papier uit? De leerling leert hierdoor goed te luisteren, en ontdekt letterlijk spelenderwijs de muzieknotaties.

Het leren noten lezen is een onderdeel van de lesmethode. Het is dus niet noodzakelijk dat u noten kunt lezen op het moment dat u start met de keyboardles.

Kinderen

De eerste kennismaking met het musiceren is voor kinderen een bijzonder moment. Een keyboard laat bij het indrukken van een toets meteen een mooie klank horen, en uw kind zal al snel leren om een liedje te spelen. Dit stimuleert om enthousiast aan de slag te gaan. Omdat de lessen aan huis worden gegeven, bespaart u reistijd en kan uw kind in een vertrouwde omgeving de wereld van de muziek ontdekken.

Veruit het voornaamste is dat uw kind met plezier bezig is met muziek (maken). De leerling staat daarom altijd centraal. Uw kind bepaalt in principe zelf het tempo, en vanaf een bepaald niveau kan hij/zij meebeslissen over de stukken en de genres die worden gespeeld.

Om plezier te houden in het keyboardspelen, is het ook bij kinderen belangrijk om te beginnen met een degelijke (klassieke) basis. Daarvoor worden de lesmethode en de boeken van ‘Alfred’s Basic Piano Library’ gebruikt. Uw kind leert daarom noten lezen en maakt kennis met de grondbeginselen van de algemene muziekleer. Zo wordt tijdens de lessen onder andere aandacht besteed aan de vingerzetting, het leren tellen en er wordt een zekere kennis van muziektermen opgebouwd.

Voorspeelavond

Eén keer per jaar krijgen alle leerlingen de gelegenheid zich te presenteren tijdens de voorspeelavond. Deze leerlingenpresentatie wordt gehouden in Cultureel Centrum De Schakel in Gilze.
In het bijzijn van familie en vrienden mogen de leerlingen laten horen wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd.

Wat kost het?

Bent u benieuwd naar de tarieven, klik dan hier.

Informatie / aanmelden

Wilt u zichzelf of uw kind aanmelden als leerling, of heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op.